Juni 2019
I 2018 var min mor og jeg på vores første fælles vandreferie i Danmarks smukke natur. Vi gik ad naturstien Horsens – Silkeborg og herfra videre ad vandrerruten Silkeborg - Århus.
Det var en fantastisk tur, hvor vi havde tid til dybe og lange snakke om store og små ting. Tosomheden mor og datter imellem var livgivende og energifyldt, og vi var enige om at gentage succesen. En ny tradition var skabt!
I år gik vi Bornholm rundt ad kyststierne – en strækning på ca. 130 km. Vi havde aftalt at gå øen rundt på 7 dage med dagsetaper på ca. 20 km. Når man går øen rundt på en uge, er der også tid til at nyde Bornholms hyggelige byer.
De fleste vandrere går turen med uret rundt. Vi valgte dog at gå turen mod uret og gå de lange strækninger langs sandstrandene østpå mod Dueodde på turens første dage. Vi kunne herefter se frem til de dramatiske og spektakulære højdepunkter på vest- og nordsiden, hvor terrænet skiftede til klipper og kuperet landskab.
1. dag: Rønne til Boderne (ca. 20 km)
Dagens etape startede fra Det lille hotel i Rønne, hvor vi havde overnattet. Vi fulgte stien langs kirkegården til Kastellet. Herfra gik vi videre ad de små stier på Galløkken, som er et stort og åbent skovområde ud til vandet. Turen fortsatte et kort stykke ad cykelstien på hovedvejen forbi Bornholms lufthavn. Efterfølgende tog vi et hvil på en shelterplads, hvorfra en trappe førte os ned til kyststien på stranden. Vi gik forbi den lille by Arnager og fulgte stranden videre mod Boderne. Herfra gik vi ca. 2 km til landevejen, hvor vores overnatningssted Rosengaarden lå.
2. dag: Boderne til Dueodde (ca. 15 km)
Turen gik tilbage til den lille bådehavn i Boderne for at fortsætte dagens etape til Dueodde. Vi gik det meste af ruten på de fine sandstrande, dog med korte afbræk ad stierne langs kysten. Dagens etape gik forbi det hyggelige miljø ved Bakkerne bådehavn. Her holdte vi en pause og købte en kold sodavand på det populære røgeri. Herefter fortsatte turen ad stranden frem til udløbet af Øleåen. Her gik vi en kort omvej for at se vandmøllen ved Slusegård. Turen fortsatte ad kyststierne tilbage til stranden forbi Sommerodde og Strandmarken, hvor vindens kræfter havde væltet mange fyrtræer. Fra stranden på Dueodde førte en gangbro af træ os igennem klitterne til en stor parkeringsplads med kiosker og restaurationer. Herfra gik vi igennem et sommerhusområde frem til Dueodde Familiecamping & Hostel, hvor vi skulle overnatte.
Aftensmaden spiste vi på Dueodde Diner & Steakhouse. Her var det muligt at bestille en Veggie bugger, som kunne veganiseres ved at undlade dressingen. Det var en udmærket burger – men ikke en større kulinarisk oplevelse.
3. dag: Dueodde til Svaneke (ca. 20 km)
Vi startede dagens etape tidlig, da vi gerne ville have lidt tid om eftermiddagen til at opleve sommerstemningen i Svaneke.
Vi gik en lille omvej på ca. 0,5 km ad Skrokkegårdsvej og herfra ad en sti ind i fyrreskoven. I skoven ligger et dystert levn af gamle bunkere og kanonstillinger fra 2. verdenskrig gemt.
Vi gik tilbage til stranden og forlod Dueoddes hvide klitter og flyvesand, som nu blev erstattet af fast sand. Vi passerede de specielle Balka sandsten, som kunne ses langt ud i havet. Turen fortsatte ad stranden til den hyggelige by Snogebæk og videre til Balka strand. Herefter gik vi gennem Balka lyngområde, som er kendt for sit rige fugleliv.
I Bornholms næststørste by Nexø provianterede vi og holdte en kort pause. Vi lagde efterfølgende sandstrandene bag os og fortsatte ad zig-zaggede granitstier forbi det lille fiskerleje Aarsdale. Fra Aarsdale fortsatte vi ad en klippesti til Hullehavn ved Svaneke. Herfra gik vi ca. 400 meter til Svaneke Vandrerhjem, hvor vi skulle overnatte.
Svaneke summede af liv, da vi kom midt på eftermiddagen. Vi gik en tur i byens gader og nød aftensmaden i Restaurant Pakhuset. Her var det muligt at bestille en veganiserbar middag bestående af to veggiebøffer af rødbeder og quinoa med tilbehør af relish og en bagt kartoffel. Jeg supplerede med få veganske muligheder fra salatbaren. Jeg kunne have ønsket at broccoli, blomkål og rødbeder i salatbaren ikke var vendt i mælkedressinger. På trods af det beskedne udvalg i salatbaren vil jeg anbefale Restaurant Pakhuset med dets hyggelige terrasse og lokaler, når du skal nyde en feriedag i Svaneke.