top of page
  • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Danmark på tværs - Del 2

20 flotte vandredage er tilbagelagt i Danmarks smukke natur. Jeg startede ved Blåvandshuk og er nu nået til Møn.21. dag: Camping Mønbroen til Bogø Fyr - 45,10 km.

Jeg stod igen tidligt op, da jeg havde endnu en lang dagsetape foran mig. Første dag på Camønoen begyndte kl. 6.30 i morges.


Dagens etape startede langs vandet, og herefter skiftevis på små landeveje og markstier.


Første seværdighed var Kong Asgers Høj, som er en af de allerflotteste og største jættestuer på Møn og blandt de fineste i Danmark.


Jeg fortsatte videre til Klekkendehøj, som er en ca. 5000 år gammel jættestue fra bondestensalderen.


Herefter fortsatte dagens tur videre forbi Præstebjerg Grusgrav, hvor man kan se, at gruset er aflejret af smeltevand fra isen, da sidste istid sluttede.


Videre til Grønsalen, også kaldet Grønjægers Høj, som er Danmarks længste langdysse på ca. 100 meter. Dyssen er omkranset af 145 kantsten og indeholder tre gravkamre. Det var rige folk, der blev begravet i langdyssen i Bondestensalderen for omkring 5000 år siden.


Jeg besøgte Fanefjord Kirke, der ligger med udsigt over Fanefjord og de tilstødende strandenge. Jeg brugte tid på et besøg i den flotte kirke, som rummer mange velbevarede kalkmalerier, der dækker hele loftet.


Efter en frokostpause ved kirken, fortsatte jeg videre forbi mindestenen for Slaget på Damme Mader og over Bogødæmningen.


Jeg fortsatte gennem Bogø Østerskov, hvor jeg gik forbi Jættestuen Hulehøj.


Herefter gik jeg gennem Bogø By og videre til den fredfyldte Skåninge Bro Strand. Her tog jeg et hvil og nød udsigten til Skillingebæks Bugt.


Dagens tur fortsatte videre gennem Vesterskov og til den lille flade ø Farø, som ligger i Storstrømmen. Herfra var der en fin udsigt til de to markante broer, som forbinder Sjælland og Farø samt Farø og Falster. Farøbroerne blev indviet i 1985.


Jeg gik retur til Bogø og videre til Bogø Fyr.

Fyret lyste for sidste gang i 1985, hvor det efter 90 års tjeneste blev erstattet af fyrsignaler opsat på den nybyggede Farøbro.


Jeg har booket overnatning på 1. salen, hvor jeg lige nu sidder og nyder en flot udsigt til Grønsund og Falster samt Farøbroerne.


Livet er herligt!22: dag: Bogø Fyr til Keldby Camping - 48,30 km.

Efter en lidt urolig nat i Bogø Fyr (hold nu op der er mange lyde i et fyrtårn) startede dagens etape kl. 6.30.


Jeg gik tilbage til Bogø By og forbi Bogø Mølle – en hollandsk mølle som blev bygget i 1852 og fungerede frem til 1965.


Herefter gik turen over Bogødæmningen tilbage til Møn og Fanefjord Kirke.


Jeg fortsatte til Hårbølle Havn og Hårbølle Pynt, som er et særpræget naturområde der overvejende er dannet af flintesten fra Møns Klint.


Jeg fortsatte gennem gennem Fanefjord Skov og Grønved Skov, for derefter at gå ca. 6 km på stranden.

Jeg gik langs den tre kilometer lange Hvideklint, der har fantastiske farver og mønstre af sand, grus, ler og kridt.

Jeg fortsatte videre langs kysten til Tøvelde Strand, hvorfra jeg kunne se Tøveldestenen i Hjelm Bugt. Stenen blev formentligt ført hertil for 15.000 år siden under sidste istid.

Det siges at stenen vender sig hver gang den lugter nybagt brød, og når den giver en brummende lyd fra sig bliver det uvejr.

Jeg hørte heldigvis ikke nogen lyd - så jeg satser helt klart på solskinsvejr i morgen.


Efter mange tunge skridt i sand og sten fortsatte turen videre til byerne Tøvlede og Svendsmarke, hvorfra der var en flot udsigt over Stege Nor.


Jeg sluttede dagens etape gennem Keldbylille og videre til Keldby Camping, hvor jeg skal overnatte.


Henrik er kommet og nu slappes der af i Cali’en. Dejligt med et par nætter, hvor jeg ikke skal sove i telt.


Livet er herligt!23. dag: Keldby Camping til Camping Møns Klint - 30,15 km.

Efter en god nats søvn i Cali’en startede dagens etape kl. 8.30.


Jeg gik tilbage til Keldbylille, hvorfra jeg tog en lille afstikker fra ruten, for at se Museumsgården. Det lille lokalhistoriske museum blev i mange år kaldt ”Hans Hansens gård”, ligesom navnet på manden, der ejede gården, hans farfar og oldefar. Den firlængede gård er karakteristisk for gårdene på Møn, som er stråtækt bindingsværksgårde. Museet var endnu ikke åbnet da jeg kom, men gennem vinduerne kunne jeg se, at gårdens interiør er det oprindelige. Inden dagens etape fortsatte, gik jeg en tur i haven, som er et velbevaret eksempel på gårdmandshaven fra midten af 1800-tallet.


Jeg fortsatte videre langs Råbylille Strand, hvor skrænterne er levested for markfirben og digesvaler.


Jeg kom frem til Busemarke Mose, som er den største mose på Møn. Den fylder 242 hektar svarende til 339 fodboldbaner. I mosen er der mange fuglearter, insekter, padder og planter.


Turen fortsatte videre langs Klintholm Strand, forbi Klintholm Havn og Klintholm Mose.


Herefter fortsatte jeg videre forbi den flotte bakkekam Høvblege, som ligger 120 m.o.h.


Dagens tur fortsatte videre, gennem skov, til Geocenter Møns Klint. Her mødtes jeg med Henrik, hvor vi spiste en sen frokost i caféen. Herefter gik vi sammen de 497 trin ned til stranden ved Maglevandstrappen, hvor et overvældende syn af klintens lodrette vægge mødte os. Det er svært at beskrive de smukke hvide klinter, der rejser sig 128 m.o.h. langs den syv kilometer lange kyststrækning. Klinten er storslået og skal opleves.


Dagens etape sluttede gennem Store Klinteskov, hvorfra der undervejs var spektakulære kig til Møns Klint.


Jeg er nået frem til Camp Møns Klint, hvor jeg skal overnatte i Cali’en sammen med Henrik.


Livet er herligt!24. dag: Camping Møns Klint til Møn Strandcamping i Ulvshale - 50,05 km.

Efter en god nats søvn startede dagens etape, i flot solskinsvejr, kl. 8.00.


Jeg passerede Hune Sø på min vej til Liselund Park og Slot. Her oplevede jeg flot natur, kultur og stemning inden dagens tur fortsatte.


Jeg kom forbi Sømarkedyssen – en runddysse, som er mest kendt for sine skåltegn. Skåltegnene er lavet af folk i bronzealderen, men dyssen er meget ældre – godt 5000 år. Det bevidner, at Sømarkedyssen har været brugt til begravelser gennem meget lang tid.


Turen fortsatte forbi det hyggelige gadekær i Sømarke, hvor jeg tog et lille hvil. Herefter gik jeg en kort strækning langs kysten, inden turen igen gik ind i landet.


Jeg gik videre til halvøen Ulvshale, som er dannet af flintesten fra Møns Klint.

Her mødtes jeg med Henrik på Møn Strandcamping, hvor vi spiste en sen frokost sammen.Efter et kort hvil, gik Henrik og jeg sammen gennem Ulvshale Skov – der har sit eget særpræg med væltede træer, stenede skovbund og små vandhuller.Vi fortsatte over broen til øen Nyord, hvor naturen er ganske speciel. Der er højtliggende morænebakker, strandenge og et enestående fugleliv, som blev ihærdigt studeret fra fugletårnet.

Efterfølgende gik vi en aftentur gennem byens hyggelige gader, inden turen igen gik tilbage gennem Ulvshale skov til Møn Strandcamping, hvor vi skal overnatte.


Nu sidder vi og slapper af i Cali’en og nyder den sidste aften sammen, inden Henrik kører hjem i morgen.


Livet er herligt!