top of page
  • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Danmark på tværs - Del 3

Jylland, Fyn og Sjælland er tilbagelagt over de sidste 33 dage og nu venter turens afslutning - Solskinsøen Bornholm.


Bornholm er kåret til et af Europas smukkeste vandredestinationer – og det er bestemt ikke uden grund. Den godt 120 km lange kystrute, førte mig forbi lange strande, hyggelige fiskerlejer samt høje og spektakulære klipper.34. dag: Rejsedag til Bornholm (inklusiv byvandring i Rønne) - 9,25 km.

I morges kørte jeg til Ystad, sammen med min mor og stedfar Ole, hvorfra vi sejlede til solskinsøen Bornholm.


Vi ankom til Bornholm sidst på formiddagen, og gik sammen en tur i øens hovedstad Rønne, som har eksisteret som købstad siden 1327.


Vi gik til Store Torv, som ligger i byens centrum. Herfra fortsatte vi til den maleriske gamle bydel med brostensbelagte gader og skæve, farverige bindingsværkshuse.


Vi besøgte øens største kirke, Sct. Nicolai Kirke, som ligger på en bakke lige ved havnen i Rønne.


Vi passerede også Rønne Theater, som er Danmarks ældste teater og har været aktivt siden 1823. Vi har for år tilbage set Bornholms Sommerrevy i det hyggelige teater - men desværre er der først sæsonpremiere på vores hjemrejsedag.


Vi nød en sen frokost på Cafe Gustav og spiste lækker is fra Nice Cream (købt hos sæsonbutikken Depotet).


Jeg er blevet kørt til campingpladsen Rønne Strand - Galløkken, hvorfra den sidste del af vandreturen sættes i gang i morgen tidlig.


Bornholm Rundt ad kyststierne - en perfekt afslutning på årets vandreeventyr.


Livet er herligt!35. dag: Rønne til Dueodde - 36,50 km.

Dagens etape startede fra DCU-Camping Rønne Strand – Galløkken kl. 6.15 i morges.


Jeg gik på kyststien langs Bornholms lufthavn, hvorefter en trappe førte mig ned til stranden.


Turen fortsatte til Arnager Havn, der er forbundet med Nordeuropas længste træbro over åbent hav.


Jeg fortsatte på højderyggen af de stejle klinter ved Sose Bugt, og videre langs stranden, som er beklædt med strandsten og sorte skiffersten.


Herefter forbi Læsås udløb i havet og videre til Boderne, hvor pittoreske røde fritidshuse står i den lille havn.


Turen fortsatte til det hyggelige miljø ved Bakkerne bådehavn. Jeg mødtes med min mor og Ole på det populære røgeri, og nød en kold cola og pommes frites inden turen fortsatte.


Turen gik videre langs stranden frem til udløbet af Øle Å - Bornholms længste vandløb på 22 km. Jeg fulgte åen frem til vandmøllen ved Slusegård og mølledammen med de tilhørende sluser.


Jeg fortsatte forbi den bæredygtige café Pure Rainforest, hvor jeg benyttede lejligheden til at købe noget koldt at drikke.


Videre forbi det geografiske Knudepunkt. En granitsten i klitterne markerer skæringspunktet for 55 nordlige breddegrad og 15 østlige længdegrad, som er dansk normaltid.


Jeg gik ad kyststierne tilbage til stranden forbi Sommerodde og Strandmarken, hvor vindens kræfter har væltet mange fyrtræer. Benene begyndte at føltes noget tunge i det knirkende, fine og hvide flyvesand.


Fra stranden på Dueodde førte en gangbro af træ mig gennem klitterne til en stor parkeringsplads med kiosker og restaurationer. Jeg købte en is, inden turen fortsatte videre gennem et sommerhusområde frem til Dueodde Familiecamping & Hostel, hvor jeg overnatter.


Livet er herligt!36. dag: Dueodde - Svaneke 40,50 km.

Tidlig i morges forlod jeg Dueoddes hvide klitter og flyvesand, som nu blev erstattet af fast sand der var meget behageligt at gå på.


Jeg passerede Broens Odde, Bornholms sydligste punkt, der består af en meget finkornet grøn skifer.


Videre forbi de specielle Balka sandsten, som kunne ses langt ud i havet.


Dagens etape fortsatte ad stranden til den idylliske øhavn Snogebæk og videre til Balka strand. Herefter gik jeg gennem Balka lyngområde som er kendt for sit rige fugleliv.


Jeg passerede Bornholms næststørste by Nexø, hvorefter jeg lagde sandstrandene bag mig og fortsatte til Haleklipperne – et smukt naturområde ca. to kilometer nord for Nexø.


Turen fortsatte ad zig-zaggede granitstier til den store mindesten på Malkværnskanse og videre til den interessante strandeng Skåret der rummer en rig flora.


Jeg fortsatte til Aarsdale, hvorfra jeg tog en afstikker fra ruten.


Jeg mødtes med min mor og Ole, for sammen at gå en tur i Paradisbakkerne, der er et stærkt kuperet klippeland­skab med et tæt mønster af sprækkedale.


Herefter var det tid til en lækker forfriskning hos Høstet Bornholm. Vi købte havtorn-slushice og andre specialiteter fra gårdbutikken.


Tilbage til det lille autentiske fiskerleje Aarsdale, hvorefter min mor og jeg fortsatte ad en klippesti til Svanekes hyggelige lille sandstrand Hullehavn og campingpladsen hvor jeg skal overnatte.


Efter et hurtigt bad, fortsatte vi til Svaneke – Danmarks smukkeste købstad for at spise aftensmad. Svaneke har været en kendt handelsby siden 1500-tallet, og i dag kan man smage og købe lokale fødevarer af høj kvalitet.


Teltet er sat op og jeg slapper af efter endnu en skøn dag i hyggeligt selskab.


Livet er herligt!37. dag: Svaneke til Gudhjem - 23,95 km.

Endnu en dag startede tidligt, da jeg havde set frem til at besøge Gudhjem.

Kl. 6.30 forlod jeg Hullehavn Camping, og fulgte kyststien forbi Svaneke Havn.


Efter få kilometer nåede jeg den lille fiskerby Listed. Her passerede jeg Josina Wilhelmina - en hollandsk kuf fra Harlingen, der strandede ved Listed i 1852.


Jeg fortsatte til Bølshavn, der er kendt for sine gamle stråtækte bindingsværkshuse og stokroseidyl.


Efter en kort strækning langs hovedvejen, fortsatte turen ad små skovstier med udsigt til flotte sprækkedale og Bornholms store naturseværdighed Randkløve Skår. Klippespalten er 2-5 meter bred, 12-16 meter høj og ca. 50 meter lang.


Efter et par kilometer gik turen igen videre langs hovedvejen, forbi det tidligere fiskerleje Melsted og Gudhjem Camping hvor jeg overnatter.


Dagens etape sluttede på kyststien - tæt på vandet - helt ind til Gudhjem. Her mødte jeg et fantastisk syn. Kyststien førte mig gennem dramatiske og stejle klipper for til sidst at stå med en flot udsigt over Gudhjem havn og by.


Byen summede af liv. Kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem” var i fuld gang, og madboder med specialiteter var overalt på den lille havn. Jeg havde glædet mig til at gense Gudhjem, og set frem til at smage på de mange lokale fristelser. Jeg var igen forbi Høstet Bornholm, for at få deres forfriskende havtorn-slushice.


Jeg mødtes med min mor og Ole i Gudhjem, og sammen spiste vi frokost i byen. Efterfølgende gik vi en tur i byens hyggelige gader - forbi Gudhjem Kirke, som er opført i granitkvadre, og skib, tårn og apsis er belagt med skifertag. Videre forbi Gudhjem Mølle, som er Danmarks største gamle vindmølle.


Vi fulgtes tilbage til Gudhjem Camping, hvor vi nød eftermiddagssolen, inden de kørte videre igen.


Endnu en eventyrlig dag er gået - og nu ligger jeg i teltet og slapper af.


Livet er herligt!