top of page
 • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Danmark på langs

Sommeren 2021

I 2010 mødte jeg min mand, Henrik, i forbindelse med at vi begge skulle løbe Berlin marathon. Han introducerede mig hurtigt til friluftslivet, og efter mødet med det norske fjeld i 2012 var jeg solgt. Jeg trives med vandrestøvlerne på og mærker livet gennem årstidernes skiften.


De seneste år, har jeg drømt om at tage af sted på en længere vandretur. En vandretur hvor hverdagens hamsterhjul bliver udskiftet med vandrestøvler, rygsæk og masser af oplevelser for krop og sjæl.Torsdag den 10. juni 2021 startede jeg min vandretur Danmark på langs. En tur fra Padborg i syd til Skagen i nord. Nedenfor kan du læse min turdagbog. Tre ugers vandring, gennem Danmarks smukke natur, deles gennem billeder og korte dagsbeskrivelser.Pakkeliste

Rygsækkens totale vægt: 17,5 kg + 1,5 liter væske.

 • Fjällräven rygsæk (Kajka 75 Women’s)

 • Telt (Nordisk Telemark 2LW)

 • Sovepose (Mountain Equipment Helium 400 Women’s)

 • Hovedpude

 • Liggeunderlag (Thermarest Neoair Uberlite)

 • Et par bukser

 • Et par shorts

 • 1 top

 • 1 t-shirt

 • 1 tynd langærmet bluse

 • 1 kraftig langærmet bluse

 • 1 tynd fleece

 • Trusser og 2 sports bh’er, 2 par strømper

 • 1 sæt nattøj (top og shorts)

 • Cap, bøllehat, hue og tynde handsker samt hårbånd

 • Regntøj og gaiters

 • Håndklæde, lommetørklæder, mundbind, toiletgrej og toiletpapir

 • Mad til 7-9 dage (nye forsyninger leveres ugentligt)

 • Jetboil MiniMo + ske

 • Mobil, powerbank, hovedtelefoner og solbriller

 • Nødhjælpskasse inkl. vabelplaster


Dagskost

Morgenmad:

Havregryn, nødder og tørret frugt tilsat Ecomil Instant Mandel – spises rå med koldt vand eller kogt til grød.


Frokost:

Knækbrød med peanutbutter og marmelade.


Aftensmad: Variation af frysetørrede middagsretter fra Lyo Food, Real Turmat, Adventure Food, Travellunch, Trek’N Eat og Blå Band.


Snacks til dagen:

35 g blandede nødder, peanuts og tørret frugt.

40 g PurePower Chews.

75 g chokolade.


Væske:

1,5 liter vand.


Herudover evt. tilkøb af is og cola undervejs.1. dag: Padborg - Povls Bro (23,40 km) Jeg ligger i mit telt - træt og tilpas efter en fin start på min vandretur til Skagen. Jeg startede kl. 13.00 fra Padborg, hvor jeg gik de første 2,5 km på Gendarmstien. Herefter fortsatte turen på Hærvejen. Jeg har passeret Gejlå Bro - en stenbro fra 1818. Nu ligger jeg i teltet og nyder fuglesang og klukkende vand fra vandløbet ved Povls Bro. Livet er herligt!Fuglesang ved Povls Bro.2. dag: Povls Bro - Bruhnsgård Herberg, Øster Løgum (30,25 km) Dagen startede ud med 8,5 km på grusvej ad den gamle Oksevej. Herefter fortsatte en lang dag på skiftevis asfalt- og grusvej. Turen blev 5 km længere end planlagt, da jeg brugte tid på at se Hjordkær Kirke og en oldtidsgrav (Hjulgraven) i byen. I Rise tog jeg et hvil på Skrivergårdens Teltplads. Et rigtig fint sted. Turen fortsatte videre igennem Rødekro, hvor jeg købte danske jordbær og ærter til min eftermiddagssnack. Efter endnu 6 km på asfaltvej ankom jeg, sidst på eftermiddagen, til Bruhnsgård Herberg i Øster Løgum. Tøjet er vasket og teltet sat op, og inden længe vil jeg sove, så jeg er klar til endnu en dag med vandrestøvlerne på.3. dag: Øster Løgum - Vojens (27,40 km) Jeg har ikke sovet meget i nat, da naboen holdte mig vågen med fest og høj musik. Jeg stod tidligt op, fik teltet pakket sammen og startede dagens etape kl. 8.15. Det har været en dag med blandet vejr, men temperaturmæssigt rigtig fint vandrevejr. Dagen har budt på en variation af asfalt- og grusvej samt mark- og skovstier. Jeg passerede den gamle stenbjælkebro, Immervad bro, fra 1786 og Tørning mølle. Egentligt skulle jeg kun gå 20 km til Tørninggård Herberg, men da jeg allerede var fremme kl. 13.00, besluttede jeg mig for at fortsætte yderligere 7 km til Vojens Campingplads. Her blev jeg glædeligt overrasket, da Henrik meldte sin ankomst, ligesom jeg skulle til at sætte mit telt op. Nu sidder vi i vores VW California og nyder hinandens selskab. Livet er herligt!4. dag: Vojens - Jels (25,55 km) I dag har ruten været mere afvekslende. Lange stræk på grus- og asfaltveje var erstattet af skovstier. Særlig flot var ruten langs Nørreå. På Hærvejen møder jeg ikke mange mennesker, men i dag var jeg heldig at møde nordmanden Eline, som cykler turen fra Skagen til Padborg. Vi fik en god snak om vores fælles interesse - så skønt at kunne dele oplevelser fra vandreture i det norske fjeld. Jeg ankom til Jels i eftermiddags, hvor jeg nød at se prøver på teaterstykket Krakes Kæmper. Nu slapper jeg af i teltet på Jels SØ Camping, og glæder mig til en ny dag i morgen med vandrestøvlerne på.5. dag: Jels - Vejen (27,35 km) Naturen på ruten begynder at ændre sig. De lange stræk på grus- og asfaltveje er skiftet ud med fine strækninger på skovstier. Jeg startede ud kl. 7.45 i morges og kunne nyde fuglesang de første mange km gennem Haraldsholm Skov. Turen fortsatte videre forbi Knag Mølle og langs Kongeåen. Dagen sluttede gennem Skibelund Krat og videre til Vejen. Her ligger jeg nu i teltet, på Vejen Hytter og Camping, og slapper af til den smukkeste fuglesang.6. dag: Fra Vejen - Randbøl (27 km) Dagen startede med et langt og kedeligt stræk på cykelsti og landevej fra Vejen til Bække. En tur som til tider var lidt udfordrende, da smerter fra en vabel var noget generende. Efter 15 km fortsatte turen et kort stræk på grusvej, hvor jeg passerede en skibssætning fra vikingetiden, Hamborggårdstenen og Flitting-lejren. Efterfølgende fortsatte turen igen på cykelsti og landevej frem til Ølgård Herberg i Randbøl, hvor jeg overnatter. Her til aften har jeg haft hyggeligt besøg af familie. Min fætter og hans kæreste har været forbi til hyggelig snak. Min storesøster er også kommet, da hun vil gå sammen med mig de kommende tre dage. Det bliver dejligt med selskab på turen. Nu ligger jeg i teltet - træt og tilpas og klar til i morgen. En dag der helt sikkert byder på meget flot natur.7. dag: Randbøl - Jelling (30,25 km) Vi stod tidligt op i morges, efter en kold nat i teltet, her i midten af juni måned. Vi startede dagens etape kl. 8.00 - på en smuk og solrig morgen. Ruten gik forbi Bindeballe Købmandsgård. En tidlig pause - men VegaNice fra Premiere Is fristede i sommervarmen. Efterfølgende fortsatte turen på Bindeballestien - en utrolig smuk rute igennem Vejle Ådal. Frokosten blev spist i Vingsted, hvor vi nød udsigten over Vejle Å. Dagens sidste 10 km til Jelling gik på landevej, hvor der bl.a. var fint udkig til Vejle by. Aftenen er nydt på Fårup Sø Camping - med en smuk udsigt udover Fårup Sø. Livet er herligt! Glæder mig til endnu en begivenhedsrig dag i morgen.