top of page
  • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Den Portugisiske Camino

September 2023

Tilbage i 2018 var min mor og jeg på vores første fælles vandreferie. Dengang og de efterfølgende år gik vi forskellige ture i noget af Danmarks smukke natur. Vi har bl.a. gået Bornholm rundt ad kyststierne, i den rå og varierende natur ved Vesterhavet fra Agger Tange til Hanstholm og senest på Marskstien i Sønderjylland.


Hvert år har vi set frem til at tage på nye vandreture sammen, med tid til dybe og lange snakke om store og små ting. Tosomheden på vandrestierne mor og datter imellem var livgivende og energifyldte, og det er en skøn årlig tradition, som vi har fastholdt lige siden.


Min mor havde i flere år drømt om pilgrimsvandring på Caminoen til Katedralen i den spanske by Santiago de Compostela. Sidste år blev hendes drøm til virkelighed – her vandrede min mor, storesøster og jeg ad Den Portugisiske Camino til Santiago de Compostela og herfra videre til Finisterre – også kaldet Verdens Ende. Det blev til tre uforglemmelige uger, hvor vi sammen fandt tid til hygge og gode grin – men også tid til eftertanke og nærvær.


Den Portugisiske Camino førte os gennem smukke naturlandskaber og forbi historiske seværdigheder til den majestætiske Katedral i Santiago de Compostela. Nedenfor deles vores vandreferie gennem billeder og korte dagsbeskrivelser.I dag lørdag den 10. september 2023 ankom jeg til Porto med min mor og storesøster - sammen skal vi ud på nye eventyr.


De næste tre uger vandrer vi på Den Portugiske Camino fra Porto til Santiago de Compostela og herfra videre til Finisterre - også kaldet Verdens Ende.


Med hjælp fra rejsebureauet Bering Travel har vi planlagt en luksustur - vi går fra hotel til hotel og får vores bagage transporteret.1. dag: Matosinhos til Póvoa de Varzim - 28,45 km.

I dag blev vi, efter morgenmaden, kørt til Matosinhos, for at undgå den knap så interessante udkant af Porto.


Dagens tur gik langs Atlanterhavets kystlinie - omgivet af smukke sandstrande det meste af dagen.


Efter en kilometers gang passerede vi det 46 meter høje fyrtårn Farol da Boa Nova, som er Portugals andet højeste.


Vi gik primært på gangbro, hvilket vil fortsætte de næste par dage. Gangbroen er lavet for at skåne det fredede strandlandskab, hvor der er rig dyre- og planteliv.


Vi fortsatte forbi Praia de Memória, som er kendetegnet ved sin obelisk. Et monument som er bygget til ære for Kong Pedro VI og de 7.500 mænd der gik i land her i 1832. Denne landgang blev enden på det absolutte regime, der havde domineret Portugal indtil da.


Turen fortsatte videre på gangbroen - forbi historiske kirker og små fiskerlandsbyer med farverige fiskerhuse.


Efter 9 timers vandring ankom vi til hotellet Axis Vermar. Her slappes der af, så vi er klar til en ny dag i morgen.


Livet er herligt!2. dag: Póvoa de Varzim til Esposende - 20,55 km.

Efter morgenmaden startede dagens vandretur klokken 8.00. Vi gik langs den smukke havn i Póvoa de Varzim. På stranden så vi tang blive samlet i store bunker - dette anvendes som gødning i gartnerierne længere inde i landet.


Dagens etape var en flad rute med lange stræk på den efterhånden velkendte gangbro. Her passerede vi bl.a. en gammel vindmølle.


På vores vej til Esposende krydsede vi naturkystparken Parque Natural do Litoral Norte.


Vi fortsatte ind i baglandet og gangbroen blev afløst af brostensveje.


Omgivelserne ændrede sig igen, og vi fortsatte på skovstier gennem pinje- og eukaluptusskove til byen Fão.


Afslutningsvis krydsede vi Cádavo-floden over jernbroen Luis Felipe. Broen, som er fra 1892, har sine rødder fra Eiffeltårnet.


Herfra gik turen ad den gamle landevej til Esposende. Vi gjorde et kort stop i en souvenirbutik, hvor vi fik stemplet vores pilgrimspas.


Vi ankom til vores hotel Suave Mar i eftermiddags, og kunne nyde et par afslappende timer ved hotellets swimmingpool.


Efter en hyggelig aften på en af byens restauranter og efterfølgende gåtur langs Strandpromenaden slappes der af på hotelværelset.


Livet er herligt!3. dag: Esposende til Viana do Castelo - 26,60 km.

Klokken 8.20 i morges var vi klar til endnu en dag med vandrestøvlerne på.


Dagen bød på vandring i varierende terræn og en god afveksling til de forrige dage.


Vi gik gennem hyggelige landsbyer med brostensbelagte gader og videre ad snoede skovstier. Her skulle vi passe på, ikke at snuble i de mange trærødder og sten.


I skoven krydsede vi Nieva-floden over stenbroen Sebastião. Herfra fortsatte vi til kirken São Tiago de Castelo do Nieva, hvor vi fik stemplet vores Pilgrimspas.


Turen fortsatte gennem løvskov til kirken São Romão do Neiva. Overfor kirken førte en lang trappe, på 190 trin, os op til et kapel. Det hele mindede om Jesus vej til Golgata med bedestationer undervejs.


I byen Chafé tog vi et kort hvil på en café og benyttede muligheden for at købe en kold cola.


Vi fortsatte videre til Darque, hvorfra vi havde udsigt til Limia floden og byen Viana do Castelo.


Den 850 meter lange Eiffel Bro, fra 1878, førte os over Limia floden. Herfra fandt vi hurtig frem til vores overnatningssted - Hotel Laranjeira i Viana do Castelo.


Efter et kort hvil og et forfriskende bad gik vi ud for at spise aftensmad. Det er svært at finde vegansk mad i Portugal. Heldigvis har jeg lidt mad med hjemmefra, som div. salater kan suppleres med.


Nu slappes der af på hotelværelset og morgendagens etape studeres.


Livet er herligt!4. dag: Viana do Castelo til Vila Praia de Âncora - 24,45 km.

Vi stod tidligt op, da vi havde en lang dagsetape i vente. Efter morgenmaden var vi klar til at gå klokken 8.00.


Vi startede ud med en afstikker fra dagens planlagte rute, og besøgte byens vartegn Basílica de Santa Luzia.


Byggearbejdet på denne basilika, som varede i perioden 1904-1943, er dedikeret til Santa Luzia og Jesus Hellige Hjerte.


Med en kabelbane, kan man på bare 7 minutter nå toppen. Vi valgte dog, at starte dagen med en omgang trappetræning og gik de 660 trin til toppen. Udsigten herfra var storslået og alle anstrengelserne værd.


Legenden siger, at da romerne nåede Viana i det første århundrede f.Kr., var de så imponerede af byens skønhed, at de troede de havde nået paradis.


Efter en pause gik vi retur til Viana do Castello, hvor vi kunne begynde dagens oprindelige etape.


Vi gik lange stræk ad brostensbelagte veje - gennem hyggelige landsbyer og forbi flere små kirker.


I byen Areosa var der udsigt til havet og det 22 meter høje fyrtårn Montedor fra 1910.


Turen fortsatte ad skovveje og forbi små vandløb, hvor kun vandets rislen kunne høres.


Sidst på eftermiddagen kom vi til Vila Praia de Ãncora, hvor vi passerede den smukke kirke Nossa Senhora da Bonanza, som blev bygget i 1890.

Efter et kort hvil på vores hotel Meira, gik vi ned til vandet for at finde et sted at spise aftensmad.


Nu slappes der af på hotellet - i morgen venter en kort og let etape.


Livet er herligt!