top of page
  • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Rondane Nationalpark

Juli 2019

Rondane Nationalpark ligger i højfjeldsområdet mellem Gudbrandsdalen og Atndalen, og den strækker sig fra Ringebu i syd til Dovre i nord. Rondane er betagende på alle årstider, og det er muligt at planlægge såvel lette som krævende vandreture. Det smukke landskab i Rondane varierer fra skov og dybe dale til luftige fjeldrygge og -toppe. Ønsker man større udfordringer, er det også muligt at bestige en af de ti fjeldtoppe, som rejser sig mere end 2000 m.o.h.Henrik og jeg havde planlagt en femdags rundstrækning i Rondane. Turen gik fra Høvringen til Ljosåbotn, videre til Bjørnhollia og Øvre Dørålseter samt Grimsdalshytta for til sidst at slutte i Høvringen igen.


Vandretur i Rondane Nationalpark

1. dag: Høvringen – Ljosåbotn (14 km)

Efter parkering af bilen ved Høvringen Landhandleri & Kafe (40 kroner pr. døgn) kunne årets sommertur i Rondane begynde.


Vi gik gennem et let fremkommeligt terræn til Smuksjøseter og herfra videre til Peer Gynt-hytta. Her købte vi kaffe og sodavand, og tog et hvil i varmen fra eftermiddagssolen. Turen fortsatte videre gennem stenmark til Ljosåbotn, hvor vi overnattede i telt.


Vejrforholdene i fjeldet var koldere end normalt på denne årstid, og med kulde og blæst følger mine udfordringer. Det er hårdt og kræver mental overskud, at ligge i telt når termometeret er på frysepunktet. Efter vi havde fået varmen i soveposerne, tilberedte vi aftensmaden som bestod af en cremet tomatsuppe fra Lyo Expedition med lækkert focacciabrød medbragt fra Bageriet i Lom.


Første dag på fjeldet er, efter min mening, altid hård. Rygsækken er tung, og vejret kan være koldt og blæsende eller regnfuldt. Hvert år stiller jeg mig selv det samme spørgsmål.

Hvorfor bruge sommerferien på at rende rundt med tung oppakning i de norske fjelde imens min familie, venner og kollegaer nyder en afslappende ferie hjemme i Danmark eller under varmere himmelstrøg? Svaret er altid det samme.

I de norske fjelde mærker jeg livet - her skal jeg kun koncentrere mig om at gå, spise og sove. I det norske sommerfjeld lægger roen sig, og jeg lader op til efterårets komme. Jeg elsker fjeldet og glæder mig hvert år til at vende tilbage dertil, for at fylde kroppen med dets naturlige endorfinrus.2. dag: Ljosåbotn – Bjørnhollia (18 km)

Morgenmaden blev spist i teltet, da det fortsat var koldt udenfor. Vi tilberedte havregrød tilsat mandelproteinpulver, hampefrø og hasselnøddeflager.


Dagens etape fortsatte i stenmark frem til turisthytten Rondvassbu, hvor vi spiste vores medbragte frokost. Herefter gik turen gennem Illmanndalen med flot udsigt til Fremre Illmannhøe og Simlepiggen. Dagens tur sluttede gennem frodig birkeskov ned til turisthytten Bjørnhollia.


Bjørnhollia ligger i et skovområde, hvor der var en del myg og knot. Teltet blev hurtigt slået op, så vi kunne komme ind i det og væk fra myggene.


Grundet de mange myg og knot, blev aftensmaden også hurtig tilberedt og spist. Vi delte en lækker Linseret med avocado fra Lyo Expedition og en knap så smagfuld risret med kikærter fra Travellunch.


Efter aftensmaden slappede vi af i teltet med dagens sidste ration af chokolade og peanuts, hvortil vi nød en kold cola fra kiosken på Bjørnhollia.3. dag: Bjørnhollia – Øvre Dørålseter (21 km)

En dag med blæst og regn gennem Langglupdalen og Bergedalen til Øvre Dørålseter. En tur gennem stenmark med storslåede udsigter. Pga. af vejret var det desværre ikke muligt at se de flotte fjeldtoppe, heriblandt Rondanes højeste fjeld Rondslottet.


Frokosten blev indtaget i regn, og det var skønt at kunne nyde en kop rygende varm blåbærsuppe fra Travellunch.


Efter en lang dag i blæst og regn tillod vi os lidt luksus, og indlogerede os på turisthytten Øvre Dørålseter. Efter et varmt bad, var det dejligt at slappe af i hytten med en kold sodavand og lidt ekstra snacks. Jeg spiser gerne peanuts og rosiner på tur, da det er en god måde at få fyldt protein- og kulhydratdepoterne efter dagens vandretur.


Aftensmaden bestod af Nettle Curry fra Lyo Expedition. En smagfuld karry risret med sukkerærter, zucchini, gulerødder, broccoli og grønne bønner. Jeg supplerede med lidt kalamata oliven. En lækker aftensmad med varme krydderier og godt bid fra fine stykker af grønt.