top of page
  • Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Rondane Nationalpark

Juli 2019

Rondane Nationalpark ligger i højfjeldsområdet mellem Gudbrandsdalen og Atndalen, og den strækker sig fra Ringebu i syd til Dovre i nord. Rondane er betagende på alle årstider, og det er muligt at planlægge såvel lette som krævende vandreture. Det smukke landskab i Rondane varierer fra skov og dybe dale til luftige fjeldrygge og -toppe. Ønsker man større udfordringer, er det også muligt at bestige en af de ti fjeldtoppe, som rejser sig mere end 2000 m.o.h.Henrik og jeg havde planlagt en femdags rundstrækning i Rondane. Turen gik fra Høvringen til Ljosåbotn, videre til Bjørnhollia og Øvre Dørålseter samt Grimsdalshytta for til sidst at slutte i Høvringen igen.


Vandretur i Rondane Nationalpark

1. dag: Høvringen – Ljosåbotn (14 km)

Efter parkering af bilen ved Høvringen Landhandleri & Kafe (40 kroner pr. døgn) kunne årets sommertur i Rondane begynde.


Vi gik gennem et let fremkommeligt terræn til Smuksjøseter og herfra videre til Peer Gynt-hytta. Her købte vi kaffe og sodavand, og tog et hvil i varmen fra eftermiddagssolen. Turen fortsatte videre gennem stenmark til Ljosåbotn, hvor vi overnattede i telt.


Vejrforholdene i fjeldet var koldere end normalt på denne årstid, og med kulde og blæst følger mine udfordringer. Det er hårdt og kræver mental overskud, at ligge i telt når termometeret er på frysepunktet. Efter vi havde fået varmen i soveposerne, tilberedte vi aftensmaden som bestod af en cremet tomatsuppe fra Lyo Expedition med lækkert focacciabrød medbragt fra Bageriet i Lom.


Første dag på fjeldet er, efter min mening, altid hård. Rygsækken er tung, og vejret kan være koldt og blæsende eller regnfuldt. Hvert år stiller jeg mig selv det samme spørgsmål.

Hvorfor bruge sommerferien på at rende rundt med tung oppakning i de norske fjelde imens min familie, venner og kollegaer nyder en afslappende ferie hjemme i Danmark eller under varmere himmelstrøg? Svaret er altid det samme.

I de norske fjelde mærker jeg livet - her skal jeg kun koncentrere mig om at gå, spise og sove. I det norske sommerfjeld lægger roen sig, og jeg lader op til efterårets komme. Jeg elsker fjeldet og glæder mig hvert år til at vende tilbage dertil, for at fylde kroppen med dets naturlige endorfinrus.2. dag: Ljosåbotn – Bjørnhollia (18 km)

Morgenmaden blev spist i teltet, da det fortsat var koldt udenfor. Vi tilberedte havregrød tilsat mandelproteinpulver, hampefrø og hasselnøddeflager.


Dagens etape fortsatte i stenmark frem til turisthytten Rondvassbu, hvor vi spiste vores medbragte frokost. Herefter gik turen gennem Illmanndalen med flot udsigt til Fremre Illmannhøe og Simlepiggen. Dagens tur sluttede gennem frodig birkeskov ned til turisthytten Bjørnhollia.


Bjørnhollia ligger i et skovområde, hvor der var en del myg og knot. Teltet blev hurtigt slået op, så vi kunne komme ind i det og væk fra myggene.


Grundet de mange myg og knot, blev aftensmaden også hurtig tilberedt og spist. Vi delte en lækker Linseret med avocado fra Lyo Expedition og en knap så smagfuld risret med kikærter fra Travellunch.


Efter aftensmaden slappede vi af i teltet med dagens sidste ration af chokolade og peanuts, hvortil vi nød en kold cola fra kiosken på Bjørnhollia.3. dag: Bjørnhollia – Øvre Dørålseter (21 km)

En dag med blæst og regn gennem Langglupdalen og Bergedalen til Øvre Dørålseter. En tur gennem stenmark med storslåede udsigter. Pga. af vejret var det desværre ikke muligt at se de flotte fjeldtoppe, heriblandt Rondanes højeste fjeld Rondslottet.


Frokosten blev indtaget i regn, og det var skønt at kunne nyde en kop rygende varm blåbærsuppe fra Travellunch.


Efter en lang dag i blæst og regn tillod vi os lidt luksus, og indlogerede os på turisthytten Øvre Dørålseter. Efter et varmt bad, var det dejligt at slappe af i hytten med en kold sodavand og lidt ekstra snacks. Jeg spiser gerne peanuts og rosiner på tur, da det er en god måde at få fyldt protein- og kulhydratdepoterne efter dagens vandretur.


Aftensmaden bestod af Nettle Curry fra Lyo Expedition. En smagfuld karry risret med sukkerærter, zucchini, gulerødder, broccoli og grønne bønner. Jeg supplerede med lidt kalamata oliven. En lækker aftensmad med varme krydderier og godt bid fra fine stykker af grønt.4. dag: Øvre Dørålseter – Grimsdalshytta (16 km)

Vi havde bestilt morgenmadsbuffet på turisthytten. Jeg vidste at udvalget af vegansk morgenmad var begrænset, men vi tilkøbte alligevel buffeten til 135 norske kroner, så vi kunne sidde i en spisesal og slappe af med varm morgenkaffe og -te. Jeg kunne nyde en stor portion havregrød og brød med div. grøntsager og marmelade.


Dagen startede med en hård stigning ad stenmark gennem det dybe skar Dørålsglupen. Et imponerende syn mødte os af forrevne og troldske fjeldsider. Det var en strækning, som uden tvivl kan være udfordrende i dårligt vejr. Heldigvis havde vi en dag med godt vejr, og undgik våde og glatte sten. Vi gik videre ned til den frodige og smukke Havredal og krydsede elven på en helårsbro. Herefter fortsatte turen med endnu en hård stigning gennem skov til et plateau med udsigt til Gravhøtangen. Efterfølgende gik vi i et let terræn ad fine stier, for til sidst at slutte gennem frodige Grimsdal frem til Grimdalshytta.


Her overnattede vi i telt tæt ved turisthytten, så der var mulighed for at benytte deres bad og toiletforhold.


Aftensmaden bestod af en lækker mexicansk quinoa fra Trek’N Eat.5. dag: Grimsdalshytta – Høvringen (30 km)

Efter dagens morgenmad og nedpakning af telt og bagage gik turen mod Høvringen. Det var en lang dagstur på ni timer med godt 1000 højdemeter gennem forholdsvis let terræn. Dagens etape gik forbi Storrvatnet, hvor vi gik over Gravbekken. Vi fortsatte gennem skarvet mellem Sæterberget og Storvassberget, vadede over Skortbekken og videre ad fjeldryggen på østsiden ad Hornsjøhøe. Efter en frokostpause med flot panoramaudsigt til fjeldet gik vi over den stejle Sletthøe. Herefter fortsatte turen ned til det mindre kuperede Kvannslådalsåe og videre til Høvringen, hvor vi startede fem dage tidligere. Turen blev afsluttet med et simpelt aftensmåltid – Spaghetti i Tomatsauce Napoli fra Travellunch.Sommerturen i Rondane er gemt på nethinden. De lange strækninger i stenmark med storslåede udsigter til nøgne fjelde og træløse landskaber dækket i lyng og lav. Et område jeg gerne vender tilbage til for at opleve – måske næste gang bliver på ski.

464 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page